wordpress en timing, zegen of desastreus

ouwesmurf

Nieuw lid
25 jan 2008
3.028
0
0
wfsidee.nl
#1
Over technische zaken wordt op dit forum vrij weinig gesproken en geschreven.

Wordpress is voor mij nog niet de hoofdmoot qua "voertuig", maar kom er beetje bij beetje achter, dat achter het dashboard van Wordpress geheimen schuil gaan die je eigen server of je shared hosting danig in de war kùnnen schoppen, hoeft niet, kan.

Over het algemeen willen we graag dat anderen , lees : plugins, het nodige voor ons oplossen en dat gaat dan met de regelmaat van de klok. Tenminste, dat denken we.
Maar Wordpress heeft van zichzelf geen klok. De meeste andere software ook niet.

Sommige gebruikers weten van het bestaan van de "crontab" of "cronjob", een in te stellen 'taak' = ander woord voor job en dus zou het andere woord crontask moeten zijn. De meeste hostingbedrijven geven die service, niet alle. En zeker niet alle goedkopere hosters in het buitenland.
Maar mèt die funktie kun je bijvoorbeeld een script op een bepaalde tijd laten uitvoeren, per minuut, per uur, per dag, per week. Handig. Kost me weinig moeite en maak er veelvuldig gebruik van. Zoveel dat je je eigenlijk nooit realiseert dat het ook anders gebeurt.

Maar omdat zovelen het moeten ontberen, hebben ze bij Wordpress opnieuw het wiel uitgevonden. Tijdrijden zonder klok.
Hoe kun je zoiets anders organiseren? Elke bezoeker vraagt een pagina op. Naar aanleiding van die aktie, laat je iets doen. Je kunt aftasten op dat moment, hoe laat het is, en welke taken er op de takenlijst staan om uitgevoerd te worden. En dat dan gaan doen!

Bijkomstigheid :
1. er zijn weinig bezoekers en dus weinig pagina-opvragen en dus lopen de taken op en dus àls het dan gebeurt, dan worden even heel veel taken ineens uitgevoerd, soms zoveel dat de bewuste bezoeker maar even een kop koffie moet gaan drinken (..)
2. er zijn veel bezoekers en dan verlopen de taken qua tijd heel mooi, maar tussen die bezoekers zitten er dan ook vaak een heleboel bots, die per seconde toch al veel opvraag doen, de database zwaar op de proef stellen en de cron legt er nog een paar taken bovenop ........ piekbelasting waarbij de shared hosting kan gaan mopperen over te veel misbruik van resources en de eigen server gewoon plat gaat.
En soms gaat het gewoon goed en soms gaat het goed fout. Bijvoorbeeld wanneer je ook nog een datafeed-import-funktie hebt geregeld die óók gebruik maakt van die kunstklok en dan ineens "even" op het verkeerde moment die "kleine" feed van Zalando gaat bewerken en importeren.

Lijkt me een goed moment om de vraag neer te leggen:
1. zijn er meer mensen die dit fenomeen kennen en/of tegenkomen;
2. bereid zijn om erover te praten / te schrijven;
3. analoog eerste 2 over de oplossingen melding te doen. Ze zijn er wel. Worden zelden toegepast. En kennis zijdens hostingbedrijven en hun helpdesk, gaan we het niet over hebben = 0;


Voorschot richting moderatoren :
wanneer hierop reakties komen, mag het van mij naar de onderkant van het forum verdwijnen, het is in mijn optiek te belangrijk om daar nu mee te beginnen, daarom staat het in het Café, immers wel gerelateerd.


Ben benieuwd of we hier en nu op betere oplossingen kunnen komen.
 

rexp

Nieuw lid
5 nov 2007
185
0
0
www.hotelinantwerpen.nl
#2
Ik werk liever met crons, maar moet bekennen dat ik wel eens zo'n timerscript gebruik, waarbij de eerste bezoeker van het uur ongemerkt een extra PHP include krijgt met daarin wat taken. Je kan daarbij denken aan het verzenden van x mails van een mailinglist.

Maar ik begrijp je vraag niet zo goed. Als je script een server onderuit haalt, dan schrijf je brakke scripts. Dan maakt het niet uit of dat om 10 uur of om 4 uur gebeurt.
 

ouwesmurf

Nieuw lid
25 jan 2008
3.028
0
0
wfsidee.nl
#3
Maar ik begrijp je vraag niet zo goed. Als je script een server onderuit haalt, dan schrijf je brakke scripts. Dan maakt het niet uit of dat om 10 uur of om 4 uur gebeurt.
Je ziet ook nergens staan dat ik een script heb gemaakt ..........

Het kernpunt is dat mensen blind varen op de perfektie van Wordpress en niet begrijpen wat er aan de hand kan zijn wanneer ofwel de hoster bij shared hosting moppert en dan de hosting op "uit" zet, danwel een eigen server die zomaar plat gaat omdat het vrije RAM geheugen uitgeput is.
Dat het dan dus verstandig is om te kijken naar wat er verder aan plugins aktief zijn gezet, waarom , waarmee en hoe het werkt.

Geldt natuurlijk ook voor andere 'populaire' cms'en.
 

mvd

Nieuw lid
21 nov 2010
30
0
0
#4
Gebruik zelf Drupal maar zover ik weet doet Drupal dit niet. Voor Drupal is denk ik de meeste gebruikte module voor imports 'feeds', deze gaat via een cron. Mijn eigen geschreven doet dit ook. Vind het zelf ook geen logische opzet om bv een import script te draaien als er een bezoeker op je website komt.
 

ouwesmurf

Nieuw lid
25 jan 2008
3.028
0
0
wfsidee.nl
#5
Vind het zelf ook geen logische opzet om bv een import script te draaien als er een bezoeker op je website komt.
De achtergrond - voorzover ik goed ben ingelicht - is dat er zoveel mensen en zeker in de usa, niet de beschikking hebben over de cronjobfunktie. Om die reden is de kunstmatige cron ingebracht op basis van pageviews. Op zich is het idee overigens niet uniek voor Wordpress, wordt vaker toegepast.

Gaat pas mis, wanneer er andere processen gelijktijdig plaatsvinden.
 

xipe

Nieuw lid
31 mrt 2008
650
0
16
#6
Wat ik wel doe als het niet gaat of mag, is een cronjob op een andere server aanmaken.
Dat gaat over het algemeen vrij soepel.

Zijn de feeds te zwaar, dan is het een kwestie van opknippen of het aantal producten beperken. Dat kan zowiezo geen kwaad...
;)